Sociaal leenstelsel. Wat is dat eigenlijk?

Op 14 november had ik met de CMR, Geri Bonhof en Kai Heijneman (voorzitter LSVB) en Marlies Strieder (studentendecaan FG) een goed gesprek over het sociaal leenstelsel. Aan de orde kwam wat het eigenlijk is en wat de impact is op de proflering van de HU en het programma Leven Lang Leren. Samen met Marlies had ik van te voren kort wat feiten op een rij gezet (special thanks to Marlies)!

Zeker is wel dat er m.b.t. het sociaal leenstelsel nog heel veel onduidelijk is. Feit is dat er in het regeerakkoord 3 regels over het sociaal leenstel staan en dat de OV-kaart voor studenten wordt omgezet in een kortingskaart (met een nog nader te benoemen kortingspercentage). Onduidelijk is nog hoe ‘sociaal’ het leenstelsel is, hoe hoog het rentepercentage van de lening zal zijn en wat het voor impact heeft op het keuzegedrag van studenten.

Geen wonder dus dat wij en de LSVB zich veel zorgen maken als het gaat om de student. Voorafgaande, tijdens en na zijn studie lijken zich donkere wolken samen te pakken boven de studenten vanaf 2015. Aan de orde kwamen veel potentiele risico’s en nadelen voor de student. Ook werden alternatieven verkend, waarbij het nostalgisch liften in plaats van met het OV reizen wel de meest ludieke, maar waarschijnlijk niet voor iedereen het meest praktische voorbeeld, was.

Onverlet de lobby richting politiek Den Haag die LSVB oppakt (en wellicht van studenten in Nederland straks nog een maagdenhuisachtige bestorming vraagt), kan de HU haar strategische pijlen nu al richten op o.m. de volgende zaken:

  • Flexibilisering, versnelling van onderwijsprogramma’s (sluit aan bij Programma Flexibilisering).
  • Fondsenwerving, bijvoorbeeld bij alumni.
  • Het bezinnen op de mogelijkheid dat meer studenten voor deeltijd kiezen i.p.v. voltijd zodat zij er naast kunnen werken (sluit aan bij Programma Leven Lang Leren).

De CMR en CvB pakken het gesprek overigens binnenkort verder op aan een Round Table. Ook de studentendecanen blijven nauw in contact over dit onderwerp met de CMR.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: